30. jun. 2013

PRAVILA blagovne menjave : 'PAKETEK V PETEK'


1. V zameno za zdravo zelenjavico in druge dobrote, ki jih pridelam na našem vrtu ali jih daje mati narava (jih naberem v naravi), vzamem prehranske izdelke, ki jih ne pridelamo oziroma ne najdemo v naravi. V poštev tako pridejo makaroni, riž, mleko (zaenkrat), moka, sir itd..in zmeraj tudi hrana za mačkice (konzerve ali briketi). Če imate svojo idejo, kaj bi zamenjali, sporočite, po pravici vam bom povedala, ali tisto potrebujemo oziroma jemo (če ste spekli odličen kruh, ga z veseljem poskusimo in menjamo:) Moja osnovna zamisel je bila, da vam ni potrebno na trg, meni pa ne v trgovino po osnovna živila. No, če ne rabim na bencinsko črpalko po nekaj goriva, je to tudi nekaj:) Svoj seznam zmeraj sporočim v začetku novega tedna. 


2. Ker se je moj mali projekt komaj rodil in bo rastel skupaj z vami, sem vesela vsakega predloga,ideje. Zaenkrat mi postavljate veliko vprašanj kot recimo: kateri pralni prašek, katera mačja hrana, katero mleko. Moj odgovor je takšen - prinesite mi tistega, ki ga uporabljate sami. Ker tudi jaz vam prinesem dobrote, ki jih jemo sami. S tem ko si izmenjamo 'darove', izmenjamo del energije, vi stopite v moj in jaz za trenutek okusim vaš svet. Če hrano zase kupujete recimo v Hoferju (ki ima morda v nekaterih ušesih-ne mojih- manjvreden prizvok) potem je za zamenjavo zame ne hodite iskat kamorkoli drugam. Kupite mi tisto, kar uporabljate sami. In jaz vam prinesem tisto, kar uporabljam sama. Želim si, da bi stvar bila nekako takole: Ko greste v družinski nakup, se spomnite name in dodajte kakšen liter mleka, makaronov itd..In potem ob priliki si izmenjamo (da ne boste vsakič ko vam pripeljem hodili v trgovino). V mojih mislih pa ste tako ali tako ves čas. Jaz vas z zelenjavico 'kreditiram', vaš paket pa je lahko , če želite, malo večji in recimo enkrat mesečno. Zelenjava in dobrote pa bodo prihajale v majhnih količinah vsak teden (razen če greste na morje,si naročite malo več:), zato, da bodo zmeraj sveže, hrustljave in da vam ne bodo že 'iz ušes gledale', he, he. 
Protivrednost - mali paketek ima nekje protivrednost 5 eur, veliki paketek ima protivrednost 10 eur. Mali paketek je primeren za 1-2 osebi, veliki paket je primeren za družine. 


3. Lokacija dostave: LJUBLJANA, KRANJ, KAMNIK ( in vse vmes in malo okoli:). 
Naš mali družinski raj se nahaja v vasici v občini Cerklje na Gorenjskem. Ker imamo poti v Ljubljano, se blagovne menjave vršijo vsak  petek po Ljubljani, tako da vas z zelenjavico prehranim čez vikend:). Mnogi ste se mi javili iz Štajerske, kamor hodimo le enkrat mesečno. Zaenkrat. Drugače ne gre. Kar se tiče graha, fižola, lahko tudi pošljem po pošti. Če vas pot zanese v naše konce, me pokličite, obiščite in si svoj paketek naberite sami:) Ker smo na loakciji, ki je idilična tudi z vidika izletov (čudovite kolesarske poti pod Krvavcem,  nezahtevni vzponi na okoliške hribe), vam ne bomo odrekli, če boste za noč ali dve želeli kampirati na našem malem posestvu:) V svojem ali našem šotorčku. 



4. Pri pripravi vašega paketka sodelujete tudi vi. Jaz vam povem, čemu v začetku tedna dobro kaže:) Če ne pride do česa nepredvidenega (poje srnica, napada kakšen podzemni prebivalec itd..), vas potem tisto čaka v paketku. Vi mi morate povedati, česa si želite. Paketku bom večkrat priložila tudi kakšen drug dar narave (bezeg, koprive, kamilice, maline itd..) in objavila kakšno idejo, kako pripraviti kakšno jed. Igrajte se, pripravite jed, ki je še nikoli niste. 















5. Čeprav se mi je zdelo odveč in samoumevno, pa sem ob vaših številnih vprašanjih ugotovila, da je prav da zapišem: Vse, kar pridelam, je pridelano brez uporabe škropiv (tudi sosedje ne škropijo), dodatkov in vsega, na kar utegnete pomisliti in sama niti poznam ne.Trudim se upoštevati zakone narave, kar pomeni, da se polžkom zoprstavimo tako, da naselimo krastače, ušem tako, da postavimo gnezdilnice, voluharje lovimo z živolovko in jih nosimo v gozd itd.. Kosim s staro nemotorizirano koso, ker le na ta način ohranim veliko prijateljev vrta (slepce, žabice itd..)
.

6. Posadim ali čuvam posebej za vas - kaj to pomeni? Pri meni lahko imate kokoško 'na daljavo', kar pomeni, da so njena jajčka samo vaša - vsak teden. Posebej za vas lahko posadim karkoli si boste zaželeli. 

7. Preko družbenega omrežja facebook sem na svoji strani https://www.facebook.com/pages/Ksenjin-Vrt/281033208709191 uredila albume vse zelenjave in dobrot, ki so v izobilju, ki šele rastejo in se razvijajo. 
Tako da lahko svojo cvetačo, svojo solato, vsak dan spremljate. V pripravi je tudi mini videoteka - you tube kanal: http://www.youtube.com/watch?v=aTEd6RngsbU



6. Če imate vprašanje, naročilo, idejo, predlog, me pokličite 051 - 321 200, pišite na mail ksenjinvrt@gmail.com ali pustite sporočilo na fb, potrudila se bom čimhitreje odgovoriti. Vabim vas, da spremljate tudi objave na FB STRANI: https://www.facebook.com/pages/Ksenjin-Vrt/281033208709191

Pridelki naše 'njive'

Pridelki naše njive ali v otroških očeh je vse takoo veliko! 

Dejstvo je, da nam zelenjava odlično uspeva. Res je, da smo zemljo temeljito prekopali, da zelenjavo vzgajamo z ljubeznijo in tako naprej, pa vendar, v prvi vrsti se gre tukaj zahvaliti SREČI!
Ali kot reče moj stari deda, sedaj pradeda: ''Če imaš srečo, pa nimaš luleka, ti bo še lulek zrastel. Če pa nimaš sreče, pa imaš luleka, boš pa na koncu še brez tega ostal.''



Tako se ta trenutek na naši 'njivi' - kot mojemu vrtu pravi moj najmlajši otrok - v izobilju bohotijo: zelena solata (berivka, ledenka, braziljanka), rukola, grah, krompir., kamilice, mladi peteršilj,blitva,bazilika..


























Dneve, ko se bodo iz cveta razvili plodovi, pa odštevamo pri: kumaricah, paradižniku, bučkah, bučah. 






Ter nestrpno čakamo, da spodobno velikost, podobo in okus dosežejo cvetača, brokoli, brstični ohrovt, sladka koruza,fižol.








Nekaj morate vedeti. Moja zelenjava je umazana. A vražje okusna:) 
Naj vas ne zmoti, če na njej najdete sledi mušic, bolhačev, polžka ali mravljo. Skrbi naj vas, ko jih ne boste več našli!