27. sep. 2013

Piko. Moje ime je Piko

Z imeni nimam sreče. Najbrž zato, ker jim že v štartu posvetim premalo pozornosti. Del krivde bom naprtila Shakespearu in njegovemu: ''to, čemur roža pravimo, dišalo bi prav tako lepo z imenom drugim.'' No, vidite, da je prepričal tudi vas hehe. 

Kakorkoli, izkazalo se je, da imam že srečo, če pravo ime sploh najdem, pa naj gre za otroke, mačke ali poslovne dejavnosti. Pri slednji se je štorija z imeni dodobra zapletla in me že skoraj postavila pred sodišče, vsekakor pa mi vzela 250 eur za odvetnika. Ki je vse skupaj razložil v ljudem razumljivem jeziku. Ampak zapleti z imeni so se začeli že veliko prej. In za razliko kasnejših so me stali malo manj.  

Od danes natanko 7 let nazaj.  
Navada veleva, da otroku ime izberemo, še preden se rodi. Posteljica, prve oblekice, osnovna oprema in ime. Ne prehitro, ker smo vraževerni, pa da ne bomo vse pripravili in bo potem šlo vse narobe, ampak pravočasno. Toliko, da otroka ob prihodu na ta ljubi modri planet to vse skupaj že čaka. Tako smo tudi mi izbrali ime prvorojencu. Žan. Kratko. Že slišano. Všečno. In celo slovanskega izvora. Pač neko ime. Ker ga je treba dati. Tudi če bi šli po spisku imen na slepo. Misleč, da je ime tako ali tako posoda, v katere obliko se bo potem, ko se bo rodil, pač transformiral ta naš otrok. 

Potem je napočil Dan D. 
In naša prva človeška gmota se je izvalila na plano. 
In očka je še isto sekundo rekel: Piko, ne jokat. 
Piko je bil vse do tedaj moj ljubkovalni izraz za očka. Zatorej najbrž ni tako čudno, da ga je ob rojstvu nasledil njegov 'junior'. 

In potem so ga položili na tehtnico, pa je rekla še medicinska sestra: Piko, si pa težek. 
In potem so ga dali (končno) meni in sem rekla: Piko, kako si lep! 
No, je že jasno, kajne, da je od prvega trenutka bil še samo Piko. 

Nastala je hecna situacija. 
Posoda Žan je ostala prazna. In hladna. In neosebna. 
Vanjo se je naselil naš Piko v stiku z uradnimi osebami (pediatri, zobozdravniki..). 
Kajti svoji energiji je od prvega trenutka oblekel ime Piko. 

Seveda je v tej dvojnosti potem živel še nekaj nadaljnih let.   
Uradno Žan, neuradno Piko. 
Ampak on je bil v resnici samo Piko. 

Ni šlo za vzdevek kot so me vsi prepričevali, šlo je za nekaj, s čimer se otrok dejansko identificira. In kar ga dejansko pooseblja. Kajti on je dosledno popravljal vse nove prijatelje okoli sebe. On je Piko, zakaj ga kličejo drugače. 

In potem smo pred tremi leti šli na občino. S 50 euri manj v žepu smo rešili zagato. Podali vlogo za spremembo imena, dodali še nekaj eurov za uradne dokumente. 
Vse te kolobocije ne bi bilo, če bi ime izbrali otroku šele takrat, ko se rodi. 
Drugič seveda teh težav nismo imeli. Oziroma je bilo takole. Porod v postojnski porodnišnici (ja, imate prav, drugič smo si tudi olajšali zadevo še na drugih področjih). 

Kako mu bo ime? 
Ne vemo, bomo javili.
Imena še torej niste izbrali? 
Še čakamo. 
Na koga? 
Nanj, vendar! Na njegovo energijo. 

Čeravno sva si že med porodom pomežiknila. 
Teo boš. 
Ampak smo raje dali času čas, da vidimo, če mu je obleka prav. 
Ker 50 eur je bistvu velik strošek... 

In ime mojega bloga je Ksenjin vrt. Ker ga je izzval vrt. Zdaj pa je ta vrt zaraščen in preraščen z vsem možnim filozofskim plevelom in mojimi pogledi na tisoč in eno stvar. In o tisti krasni zeleni solati in sočnih paradižnikih je pravzaprav zelo malo govora. Pravzaprav je v vsem skupaj še najmanj besed o vrtu, če ga jemljete dobesedno. In se že sprašujem - sem izbrala pravo ime za vse te svoje zgodbe? 

Ni komentarjev :

Objavite komentar