20. apr. 2014

Posadite ananas.

Pred dnevi sem otroke za nagrado v času Velikonočnih praznikov peljala v ljubljanski Botanični vrt. Ogled je za posameznike brezplačen, veliko rastlin in tudi semen avtohtonih slovenskih vrst pa je mogoče tudi kupiti. Zares odlična zadeva, če človek išče baldrijan, pehtran...ali kaj podobnega. In predvsem manj gneče kot v tem času na lokalnih tržnicah, kjer je mimogrede vse zgoraj omenjeno prav tako mogoče kupiti. 


Zbirko smo dopolnili z netreskom - možekom. 

Potem pa sta si otroka od srca zaželela še v Tropski rastlinjak. No, vsekakor mi ogleda (in skoraj 5 eur) za vstopnino ni bilo žal. Seveda so najbolj fascinantni bananovec, avokadovec, kakavovec,koka..in ananas. In še bolj odzivi otrok. 

Bananovec
Avokadovec

Koka

Vanilija

V prodajnem delu nas je prijetno presenetilo, da je mogoče kupiti celo bombaž. 

Bombaž
Bananovec. In ananas. 
In otroci so želeli kupiti ananas. Seveda pa sem se, kot se za 'FRUGAL MUM' moje sorte spodobi,zadeve lotila po svoje. Prebrskali smo po google in ugotovili, da lahko ananas zelo preprosto vzgojimo doma - štirikrat ceneje. 
Načinov je več, vsi so zelo preprosti - v osnovi sledijo temu: 

 

Najprej izberete ananas in mu  'odtrgate-zavrtite' zgornji del (ko izbirate ananas v trgovini ni pomembno ali so listi uveli, grdi itd...všeč naj vam bo sadež). 


Nato olupite liste in spodaj zagledate korenine. To je pravzaprav najbolj osupljiv del. 
Potem posadite v zemljo in zalijete. Lahko pa najprej v kozarec z vodo, da se korenine ojačajo in potem v zemljo. Različic je veliko.


Traja približno mesec dni, da se ukorenini, listi uvenijo, nato poženejo novi. 
Ali bomo kdaj tudi dočakali plod, ne vem. Naj bi se pojavil čez leto in pol. Smo se pa zagotovo veliko naučili. In zagotovo jih bomo posadili vsem. Ker ga bi otroci radi podarili babici, dedku...Na tujih straneh je ogromno video posnetkov (how to plant a pineapple itd.)..Jaz sem sledila temu

 


Predvsem pa si želimo nekega dne videti ananas v naravnem okolju. Baje zgleda nekako takole. 
''In plantažo bombaža'', nadaljuje junior. Tudi prav. Vse je mogoče, moji dragi otroci. Vse. 

Ni komentarjev :

Objavite komentar