19. avg. 2013

Zakaj naš nabiralnik NE NOSI nalepke Brez reklam prosim.

Na Pošti lahko kupite nalepko, ki poštarju pove, da ne želite reklam. Takole zgleda. 



Jaz je nimam. Ker imam reklame rada. Če pustimo dejstvo, da me kot antropologa po srcu in diplomiranega družboslovca že po definiciji morajo zanimati ob strani, pa za moj interes obstaja več bolj subtilnih razlogov. 



V njih vedno znova odkrivam človeške nesmisle in dvoličnosti.
Kot je tale recimo. Kupite lahko ležišče za utrujene mačje tačke. In kupite lahko tace, stegno. Kravje. Saj veste, da bi lahko bilo tudi obratno? Ležišče za krave in mačje tačke za obaro. In da celo je obratno, kajne:) 



Reklame smatram za koristne takrat, ko ugotovim, koliko pravzaprav prihranimo, ker nam hrana raste na vrtu. In ko je zraste prekomerno, jo zamenjamo za kaj drugega:) 





Ob reklamah me včasih zgrabi nostalgija. Kje so časi, ko sem vse poletje kot vodič preživela na grškem Rodosu. Delovno, se razume. In namesto, da bi plačala, prejela takšno vsoto denarja:)



In reklame rada prelistam iz poslovnih razlogov. 
Ker jih tudi sama oblikujem. 
Včasih bolj, včasih manj uspešno:) 



Sicer pa, reklame zbiram, ker zbiram star papir. Ki ga otroci kot v mojih časih potem nosijo v šolo. In šola podari Društvu za zaščito živali. Reklame zbiram, ker otroci iz njih delajo papirnate ladjice. In papirnate aviončke. In kape. Jih še znate? Reklame zbiram, ker mi včasih zmanjka peska za mačke, za mačji wc torej. Pa da v njih zavijem solato. Podložim v svoj paketek v petek. 
In nenazadnje, ker nimam nalepke Brez reklam, prosim, me v nabiralniku ne čakajo samo računi. In imam dober izgovor, ko z njihovim plačilom kdaj pa kdaj zamujam. 
Saj veste, med toliko reklamami se prav hitro zgodi, da se kakšen račun izgubi. 
In zdaj me je prešinilo. 
Ali obstaja nalepka, takšna, ki bi se glasila: Brez računov, prosim:) 
Tisto, tisto pa bom vsekakor imela. 
In če bomo s projektom samooskrbe nadaljevali, se mi nekega dne želja morda izpolni. 
'Human is the only being on Earth that is paying for living.'

5 komentarjev :

  1. Anonimni7/25/2013

    Joj kok neumen blog!

    OdgovoriIzbriši
  2. Anonimni7/25/2013

    Ja bolje da ga ne pises.

    OdgovoriIzbriši
  3. Anonimni,stopite iz svoje sence anonimnosti,pa komentirajte..Ne zmorete, kajne:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Anonimni10/09/2014

    Zanimala me je cena nalepke "brez reklam" in potem naletim na šokantno povezavo nalepke, reklam, mačje košare in govejega zrezka!

    Msilim, da je zabloda, da označičiš reklamo kot primer človeške dvoličnosti, ter nesmiselnosti. Namen reklame je, da povečuje prodajo trgovine. Namen trgovine pa je, da zagotovi ljudjem izdelke, katere potrebujejo in s tem pridela nek dobiček.

    Večina ljudi nas ima meso redno na meniju, da smo lahko lepi in močni:p

    lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Spoštovani! Se kdaj vprašate, kako zaboli žival, ki ji vzamemo njej edino življenje, da zagotavljamo 'dobiček' in 'izdelke, ki jih potrebujemo'? Jaz ne potrebujem ničesar od tega, ne v imenu trpljenja nedolžnega bitja. Vi?

      Izbriši