14. jul. 2013

Družinski izleti 'z garancijo' 1.del

Zaljubljeni v Slovenijo ali družinski izleti 'z garancijo' - 1. del 

Potem ko sem se v eni od prejšnjih objav oklicala za malo enkciklopedijo idej za družinske izlete, sem prejela par sporočil, da boste veseli, če kakšne ideje delim. Želeli ste, izvolite. 
Če mi bo le uspelo, vas vsak petek čakajo nove ideje za izlete, ki smo jih preverili sami.   
Zraven fotografij je povezava do vira, se pravi, kje smo idejo dobili mi in tam dobite vse logistične informacije.
Ker smo zaljubljeni v Slovenijo, ker ne maramo vstopnin, parkirnin (niti si jih ne moremo privoščiti:), za vse opisane izlete potrebujete le denar za bencin (sendviče naredite doma, čaj v termovko).
Pa tudi dobra kaseta v avtu ne bo odveč. Želite slišati našo? Trak se je že skoraj uničil, ampak saj znajo vse pesmi na pamet že muhe, ki se vozijo z nami v avtu. 
Pesem iz nje vas čaka na koncu objave:) Zdaj začnimo z izleti, ob koncu katerih boste ugotovili, da osnovnošolsko učenje zgodovine pravzaprav ni bilo zaman. In začnimo, kje pa drugje, kot v meni dragem Posočju. In ob Soči. 

SOŠKA POT 
* celotno pot prehodite v več enodnevnih izletih ali po 'etapah' v štirih delih, lahko pa izberete in prehodite samo svoj najljubši del
*vir - knjiga z učnimi potmi Slovenije : Poti za vse dni (Urban Golob) 

Soča je čudovita. In verjeli ali ne, na poti, ki se bolj ali manj vije ob njenem toku, boste v višku turistične sezone večinoma srečali samo očarane tujce. Če jih sploh.boste.   

Praviloma boste večji del sami. In ne boste verjeli, da je na tako urejeni poti to sploh mogoče. 
Če bi bil v Avstriji ali Italiji, bi za sprehod po njej plačali zajeten kupček denarja. Ker Avstrijci znajo, tako vsaj radi rečemo. Jaz pa sem vesela, da smo pri nas še 'malo zaplankani', malo za časom. Ker zato so stvari kot je tale še brezplačne. In da boste vedeli, zelo malo obljudene. 
In  tako dostopne meni in tebi. Z vso svojo energijo. In v vsej samoti.
Soča, tako rada te imam. Tako pogrešam tvoj hlad, moč tvojega toka, brzino, tvojo smaragdno barvo.
Ampak veš, moram te deliti. Čeprav sem tvoja, nisi moja, samo moja.  Ves čas Soške poti vas bodo spremljali brvi, leseni mostički, lesene lestve, ki bodo navdušile zlasti otroke.  


 Ko ima domišljija prosto pot. 
Mami, to je pinceta. Pa še iz lesa. Bi jo prodajali? 


  Pot bo prijetna tudi v vročem poletju. 

Aktivnostim, ki se odvijajo na reki Soči, sem se namenoma izognila. Ker spadajo med plačljive zadeve. Zato jih mi še nismo preskusili. Čeprav zgledajo odlično! Eko kamp ob Soči. Pot je ves čas opremljena z informacijskimi tablami in smerokazi. V vse smeri. 

Morda je dobro, da na tem mestu opozorim na eno stvar - del Soške poti je tudi Izvir reke Soče. VENDAR izvir reke Soče ni lepa pohodna pot, temveč zahtevna kratka plezalna pot, ki poteka ob 'zajli' na izpostavljenem terenu. Kar pomeni, če niste vajeni, počakajte nekaj let, da boste primerno opremljeni (obutev obvezna). Videli smo namreč nemalo turistov, ki ne poznajo markacij in oznak in so v japonkah rinili gor, potem pa so se na ozki stezici v paniki obračali. Veliko tudi družin z otroki. Niso krivi oni, kriva je premajhna informiranost na tem območju. 
Ne poskušajte, raje preskočite izvir, garantiram, da ni nič, česar ne bi mogli z majhnimi otroci narediti kdaj kasneje. Če in ko boste Sočo prečili, storite to z bosimi nogami. Otroci vam bodo hvaležni. In vsaj enkrat se skopajte v njej. Kljub njenim stopinjam. Ker dobro dene. 
ŠUNIKOV VODNI GAJ 
*ne nujno hribovski izlet 
*ideja za izlet: Poti za vse dni (ja, zdaj si jo že morate sposoditi, kajne:) ali na hitro http://www.bovec.si/narava/ostale_znamenitosti/2013011017544683 

Ko sem se pred časom igrala in tole fotografijo objavila na enem od bolj obiskanih tujih fb straneh povezanimi s svetovnimi lepotami narave, je požela veliko navdušenje. In mnogi so takrat prvič sploh slišali za Slovenijo. Da imam v naši deželi zares veliko skritih kotičkov govori najbrž že dejstvo, da tega gaja tudi vi še niste obiskali, se motim?Vsako besedičenje je pravzaprav odveč. Vodniki pišejo o energiji zelene barve, o hladu, o energiji vode. Vse je res. 


KRNSKA JEZERA 
*hribovski izlet (cca 700 m višinske razlike)
*vir: Z otroki v gore (Stritar)Krnska jezera spadajo med tiste naše izlete, za katere smo kar nekaj časa zbirali pogum. Ker 700m višinske razlike še nismo imeli 'pod kapo'. Vendar je bil ves strah odveč. 
Pot je zložno speljanja cik-cak in ob njenem koncu smo ponosno zaploskali tudi najmlajšemu v družini, ki takrat še ni štel 4ih pomladi. Utrinki: Merilec višine snega: 

Ob poti. 

Na Krnskih smo ga prvič srečali.  SORIŠKA PLANINA (Slatnik in Možic) 
*obvezna oprema je baterija:)
*ideja za izlet: Knjiga Z otroki v Gore ali hribi.net 
*hribovski izlet, razen če se samo sprehajate po planini, ki je prav tako čudovita
S Soriško planino smo se začeli spogledovati, ko smo pred leti iskali lokacijo za opazovanje zvezd. Je spodobne nadmorske višine (1350-1550 m)  in bolj ali manj uspešno kljubuje svetlobnemu onesnaženju. 
Med znanimi vrhovi sta Slatnik in Možic, pritegnila pa sta nas zaradi številnih ostankov iz prve svetovne vojne: stara vojaška kasarna, vojaški bunkerji, trdnjav, bunkerjev, rovi (zato baterije:). 
Tukaj so naši dnevni utrinki, nočni avgusta (meteorski dež:)
Stara kasarna je danes hlev za ovce. Nikar se ne bojte sprehoditi skozi rove. Najini otroci zmeraj uživajo. 
Da ne boste svetili s telefonom (kot mi), le vzemite baterije. 

KOLOVRAT - muzej na prostem prve svetovne vojne 
*obvezna oprema je baterija:) 
*ideja za izlet 
(prospekt, sicer pa tudi portal:http://www.slovenia.info/?kul_zgod_znamenitosti=8229&lng=1)
*ne nujno hribovski izlet, ne nujno celodnevni in zato združljiv še s čim  

Ko smo se zaljubili v Posočje in taborili v kampu ob Soči, bi bil seveda greh ne se podati na Kolovrat in si na njegovem grebenu ogledati muzej na prostem z ostanki prve svetovne vojne. Gre za izjemen sistem rovov, bunkerjev itd, ki so odlično obnovljeni. V času prve svetovne vojne je italijanska vojska tukaj postavila tretjo obrambno črto. Izlet ni hribovske narave (lahko se z avtom pripeljete do informativne table in potem je obhod skoraj po ravnem), ni pa celodnevne narave, kar pomeni, da ga združite še z ogledom česa v Posočju. Nekaj utrinkov. 
 
  

Tole je pogled s Kolovrata navdzol. Na Sočo. 
Za konec prvega dela sem nekaj obljubila, a ne? Da predvajam tisto glasbo na kaseti, ki je naša stalna popotnica na družinskih izletih. 
Mojster luči, daj temno svetlobo! In glasbo, prosim:) 
Žal naše najljubše pesmi 'Za dva groša fantazije' nisem našla, sem pa izbrskala tole njegovo, iz iste kasete, tudi nam ljubo. TUKAJ


6 komentarjev :

 1. Anonimni7/14/2013

  Super! Hvala za vse tole!

  OdgovoriIzbriši
 2. Malenkost! Vabljeni prihodnji petek;)

  OdgovoriIzbriši
 3. Anonimni7/15/2013

  OOOO Ksenči, super! Dala si mi idejo za 1.del naših počitnic... Hvala in pozdravček z Dolenjske! Maja

  OdgovoriIzbriši
 4. Maja, odlično, če rabiš še kakšno pred petkom, ko pride naslednji del, 'preorders na mail:)

  OdgovoriIzbriši
 5. Anonimni7/25/2013

  grdi klobuki.

  OdgovoriIzbriši
 6. Anonimni7/03/2014

  Super hvala.

  OdgovoriIzbriši