13. jul. 2013

Družinski izleti z garancijo - soteska ČEPA

Če se peljete v Celovec iz Ljubljane (prelaz Ljubelj), potem vam je tale kader, ki se pojavi na levi strani ob cesti, znan, kajne? In kmalu se pojavi tudi napis avstrijski napis Tscheppaschlucht. 
Za vsem skupaj se na avstrijski strani Karavank skriva izvrsten družinski izlet - soteska Čepa. Edina njegova pomanjkljivost je vstopnina. Je pa vanjo vključen tudi avtobus, ki vas ob koncu poti prepelje na začetek. In če si izlet podaljšate do doline Bodental, se vsekakor izplača. 



Pred pravim začetkom poti se sezujte. In prehodite uvodni del bosi. Ne, tokrat to ni zrastlo na mojem zelniku, čeravno se mi ves čas sezuvamo in smo bolj bosi kot obuti, ampak so tako uredili in zapisali na tablo. Otroci vam bodo hvaležni. Noge tudi:) 





Pot skozi sotesko Čepa je varno speljana po urejenih mostičkih. 














Na njo se lahko brez težav odpravite v poletni vročini, saj poteka v hladu in senci. 



Ko smo se odločali, ali jo obiskati ali ne, sem imela pomisleke, da morda ni za vrtoglave. Res je, da poteka mestoma na višini, vendar je tako dobro urejena, da osebno menim (ne maram višine), da večjih težav tudi vrtoglavi ne bi smeli imeti. Jaz jih nisem imela. Kar se tiče otrok. Imeli smo navado, da smo otroke zmeraj navezali (dokler so bili majhni - 3,4 leta). Ne maram namreč občutka, da mi otrok visi na roki in ga dobesedno vlačim za seboj, ker me je strah, da bi kam padel. Kupili smo vrv (90 centov za meter), se naučili mornarski vozel in navezali. Res da je morda zgledalo malo smešno, ko smo takole hodili. Vendar so se otroci naučili sami hoditi tudi na izpostavljenih mestih. Nosili jih nikoli nismo. 












Hoje željni lahko potep podaljšate do doline Bodental.





Kot že uvodoma omenjeno, vas na začetek poti odpelje avtobus (prevoz vključen v ceno vstopnine). Ampak, ta prevoz pa je adrenalinski. Vsaj takrat je bil. Poskusite, sedite v prvo vrsto. Potem pa poročajte. 


Za logistične informacije priporočam: http://www.hribi.net/izlet/podljubelj_unterloibl_soteska_cepa_tscheppaschlucht_pot_dr_p_tschauka/11/1271/2136
Sicer pa - ali vam tale pogled jemlje dih? 
O odličnem pohodu, ki prav tako diši po sosedih, pa v prihodnji objavi. Saj boste z mano, kajne? 


Ni komentarjev :

Objavite komentar