12. jul. 2013

Dvatisočaki - s spoštovanjem in varnimi koraki

Kadar je govora o dvatisočakih, ne gre drugače, kot da o njih govorim spoštljivo. 
Tako ali drugače je 2000 metrov zavidljiva višina. 
In ko smo nabrali dovolj 'kilometrine' višinskih metrov, smo se z njimi spogledali. In doslej osvojili dva. Oba sta lahko dostopna tudi za družine z manjšimi otroki, ki so vajenimi gorske hoje. To sta Viševnik. In Peca.Za oba velja, da se je nanje dobro, pravzaprav že nujno odpraviti zgodaj zjutraj. 
Prvič zaradi številnih pohodnikov, ki v času sezone planinarjenja dobesedno romajo nanje. 
Drugič zaradi vročine, saj zlasti pot na Viševnik poteka po ne-senčnem območju. 

Naredimo najprej kratek foto - pregled poti na Peco. Zato, ker se v dolino, do votline, kjer po legendi kraljuje Kralj Matjaž, lahko odpravite tudi, če ne boste obuli planinskih čevljev. Slabo uro hoda od izhodišča vas bo čakal. 

Takšen kot ga pomnite iz legend. 
Še zmeraj smrči. In brada se še ni sedemkrat ovila okoli. Je pa to odlična priložnost, da z otroki preberete (obnovite) zgodbo o njem. Pa tudi vi ste nanjo že rahlo pozabili, imam prav? 
Od obiska votline se lahko vrnete nazaj v dolino. 
Tisti s planinskimi čevlji pa krenete naprej, do Pece.  Pot nikjer niti malo ne poteka po izpostavljenem terenu (pri smerokazu morate ubrati desno varianto, da ne boste zašli na zahetvno pot). Razgledi so čudoviti. 
Ne pozabite na nekaj starega kruha. Za kavke. Ki bodo site bolj fotogenične. 

Pa se s Koroške teleportirajmo na Gorenjsko. In nadaljujmo s foto-pregledom poti na Viševnik. 

Otrokom všečna popestritev poti. 


Nikoli mu nismo bili bližje kot takrat, ko smo vanj zrli z Viševnika. Če želite, da pozirajo, jih podkupite. S kruhom seveda. Za nas čokolada. Tolikokrat jo vzamemo s seboj, da moram za sponzorska sredstva pocukati odgovorne strice in tete pri Milki. Ideja za Viševnik - kako pa drugače kot v Bibliji družinskega pohodništva, v knjigi Z otroki v Gore. Ideja za Peco na ww.hribi.net (najbolj enostavna smer štarta  - Jakobe). 

In če ste se na Viševnik odpravili dovolj zgodaj, vam ostane dovolj časa, da skočite še do Bohinjskega jezera. Ker bodo otroci hvaležni. In ker dobro dene. Veste, kam se je pravzaprav treba povzpeti, če želite tole, skoraj že razgledniško fotografijo Bohinjskega jezera? Na Rudnico. O njej pa v eni prihodnjih objav. 


1 komentar :

  1. Anonimni7/03/2014

    Super, bili na Viševniku in Rudnici res lep razgled.

    OdgovoriIzbriši