28. jul. 2013

Kako sadimo krompir.

Šli smo do kmeta. Da vprašamo, po čem na proda balo sena. 
In kmet je rekel: 35- 40 eur.
Brez nepotrebnih birokratskih ovir lahko malo manj. Ne pa veliko. 



Šli smo do drugega kmeta. Pa ga ni bilo doma. 
In potem smo vzeli lopato in grablje in šli v gozd. 
In po vreče za smeti. 
In zakaj vsa štorija? 
Krompir. 


Po načelu ekonomičnosti (prostora) in zgledu nekaterih francoskih kmetov mi krompir ne sadimo samo na našo malo njivo, ampak tudi v vreče. Ja, v tiste vreče za smeti. 



Malo zemlje, čez slama. In po novem, dokler ne najamemo travnika, ker za seno ne moremo plačati zgoraj omenjenih vsot, pač listje. 
Z njim ga osipamo, ko raste. 




No, tako stvar zgleda pri nas. 
Sicer lahko vreče, namenjene prav saditvi krompirja, tudi kupite (mislim da je najcenejša cca 8 eur). In bo stvar zgledala malo lepše. Vendar - vreče za smeti ali tiste druge - vse deluje po istem principu.  



Slika zgoraj last TEGA SPLETNEGA MESTA in TEGA. 

Rezultat pa je praviloma isti. Krompir.    



4 komentarji :

  1. Ideja mi je zelo zanimiva. Zanima me, to ste sadili isti čas, kot na njivo, ali bi uspelo tudi zdaj? :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Andreja Božič, tudi sedaj, teden dni nazaj, nekaj celo danes:)
    Ker nam bo iz njive kmalu že vsega zmanjkalo. Starega s cimami pa smo imeli še ogromno:)Kar poskusite, letos je tako ali tako vse bolj pozno. In v vrečah mu nima kaj bit:) Za podrobne 'tehnične detajle' vtipkajte v google 'grow potato in a bag' in iskalnik bo vrnil vrsto zadetkov kako to zgleda (če označite naj išče slike) in opisov. Pa potem kaj poročajte o svoji različici;)Le krompir je trenutno mogoče bolj težko dobiti ( v semenarnah mislim) in če ga nimate, je dobro iti do kakšnega kmeta, če ima še kaj starega, lanskega. Je pa zadeva odlična, raste lahko na balkonu, terasi, kjerkoli.

    OdgovoriIzbriši
  3. Super, bom definitivno poizkusila :D Bi potem lahko posadila tudi v veliko vedro? KOliko krompirje pa posadite v eno vrečko?

    OdgovoriIzbriši
  4. Andreja, absolutno! Včasih vzamejo tudi velike vinske sode. Bistvo vsega je, da krompir potem osipavate in vedno znova rine ven in zato je pridelka veliko (gre v višino, spodaj se tvorijo vedno novi). Glede količine krompirja velja za vrtove in njive nekakšno nenapisano pravilo - manj je več, če želite, da so gomolji dovolj debeli. V praksi to pomeni ne več kot 5 gomoljev na kvadratni meter. Ampak jaz jih v vrečko dam 3. Za vsak primer, ker zmeraj kakšen ne rata.

    OdgovoriIzbriši